2016. december 5., hétfő

Göcseji gombócleves


A Príma konyha hagyományőrző oldalán találtam ezt a levest, ami igazán hasonlít a töltött káposztára, de mégis a zöldségektől más. Nagyon ízletes , és laktató előétel.Tálaláskor  ne feledkezzünk meg, hogy  apróra vágott petrezselyemmel, és tejföllel diszítsük.



Hozzávalók:

50 dkg darált marhahús
1 ek morzsa
60 dkg savanyú káposzta
2 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál fűszerpaprika
2 sárgarépa
1 fehér répa
2 gerezd fokhagyma
2 fej hagyma
 1 teáskanál morzsolt majoránna
1 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál petrezselyem
 1 babérlevél
1 tojás
bors, só
1 liter húsalaplé

Elkészítése:

A fehérrépát, a sárgarépát és a karalábét, megtisztítjuk, és 4-5 cm hosszú csíkokra (julienre) vágjuk.Az apróra vágott hagymát , és a fokhagymát olajon megfuttatjuk. (Egy evőkanálnyit kiveszünk a gombóchoz félretesszük).
A káposztát a levétől kicsavarjuk. A kissé kihűlt hagymát a pirospaprikával elkeverjük, és hozzáadjuk a zöldségeket, a káposztát, majd  a húsalaplével felöntjük. A babért is hozzáadjuk.Lassú tűzön fél órát főzzük.
Közben a  adjuk a félretett hagymát, borsozzuk, sózzuk, tojással majoránnával, és egy kevés morzsával összegyúrjuk, gombócokat formázunk belőle. Megfőzzük a levesbe adagolva.
A keményítőt kevés vízzel kikeverjük, és a levest besűrítjük vele.Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel, és tejföllel gazdagítjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése